Növények és emberek

A növények viselt dolgai

A növények viselt dolgai

Mérgező növények

Réti csikorka - Gratiola officinalis

2015. június 17. - Toadwart66
 
Mérges növények
Írta: Kubinyi Ágoston
1842
250px-kubinyi_agoston.jpg
CSIKORKA. (Gratiola).
2 himes, 1 nős. Csészéje 5 levelü, 2 murvájú; bokrétája 1 szirmú, egyenetlen szájú, 4 karélyú; felső ajaka hátra görbült, csorba; hímszála' ketteje porhonos, ketteje herélt; tokja 2 rekeszü.
Réti csikorka

(Gratiola officinalis. Lin. Aechtes Gradebkraut, Purgir-, kraut. Konjtrúd).

Szára ½ - 1. láb magas, czikkelyes, kopasz; levelei ellenesek, láncsásak, fűrészesek, kopaszok, a szár czikkelyeinél hoszszabbak; virági hosszú kocsányosak, fejérek vagy vereslők. Gyökere czikkelyes, sarjadzó. Terem nedves kaszálókon és vizek mellett: juniustól septemberig virágzik.
79896958_zi7yoliy_mg_65781.jpg

Ezen csinos növény az erős hashajtó mérgek közé tartozik 's belsőleg véve hasmenést', hányást, sőt nagy mennyiségben halált is okozhat. Legjobb ellenszerül szolgálnak a' lágymeleg víz', olaj', édes tej' itala.

Az állatoknál is, mint példáúl lovaknál, ha füvel keverve nyers állapotjában megeszik, hasmenést okoz és őket igen elsoványítja. Száraz állapotban mindazáltal, t. i. széna köztt nem annyira ártalmas. Az értemes orvosok sok betegségek, úgy mint váltóláz, csúz, csontdaganatok, vízkórság 's t. ellen nagy sikerrel használják. Ezt mindazáltal csak orvos' rendeléséből, jó használni, mert ki hatását nem ismeri, ha nagy adagban veszi be, könnyen meg is ölheti magát.
illustration_gratiola_officinalis0.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://novenyek-emberek.blog.hu/api/trackback/id/tr227550926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása